All teams & projects

coLLab ● Stuttgart, Germany

● Projectvideo

Teamfoto von coLLab

● Team © coLLab | SDE 21/22

Logo of team collab.
University ● Stuttgart University of Applied Sciences
Task ● Renovation & Addition of storey, Stuttgart

About the team

‘CoLLab’ our name, is an abbreviation and stands for Collaborative Laboratory. Building on this, the faculties of the University of Applied Sciences work on an interdisciplinary basis in constant exchange. The practice-oriented education is characterized by supervision in small learning and semester units and the professional experience of all professors – according to its motto: ‘We turn knowledge into skill and people into personalities.’ Let‘s coLLab!

Our motivation

We see the participation in the SDE 21/22 as an opportunity to further expand the exchange between the academic programs of the University of Applied Sciences, as well as to optimise the communication between different parties in building projects.

The vertical extension will be planned in a way where interlinkage of and with the vertical extension, existing building, the campus and downtown area of Stuttgart is possible in terms of energy, social and urban planning. The further transformation of the urban environment will be advanced in a positive way. The concept will enable social networking between the residents of the extension and open up the campus towards the city. Publicly accessible recreational areas and visualisation of a possible approach to deal with climate problems, create a meeting area that supports communication on sustainability issues.

Our motivation

default img

● © coLLab | SDE 21/22

default img

● © coLLab | SDE 21/22

default img

● © coLLab | SDE 21/22

Project description

From the three given urban situations, the Stuttgart team chose the addition of one or more extra storeys to an existing building, including the renovation of the entire building. This is a great opportunity for the proposal of new design ideas and the creation of alternative living spaces, thus sustainably increasing urban density. The addition of storeys is often found in residential and office buildings. In urban areas, warehouses and old factory buildings are also being extended more and more frequently. The diversity of use revives the urban space. Roof top extensions create a platform for intensive solar energy utilization.

The location for this urban challenge was shifted from Wuppertal to the team’s home town Stuttgart. Because of the lack of sufficient airflow in the city center due to the local topography, Stuttgart is urgently called upon to react on the impact of global warming. In addition, the lack of housing and the associated high rents are a major problem for Stuttgart residents.

The existing university building ‘Bau 5’ on the downtown campus is both subject to renovation and platform for the demonstration unit. By adding another storey to create student housing, the project aims to transform the campus into a lively urban quarter and neighbourhood and provide new and affordable housing within a comprehensive concept. With its exclusively academic use and daytime activity, the building is currently one of the obstructing factors for the development of urban life on campus. Located in direct vicinity of shops, restaurants, cafés and most of the necessary infrastructure facilities, the site is offering ideal conditions to connect with the existing urban situation and to have a significant impact on the further development of the innercity of Stuttgart. How does a space of critical exchange and dialogue reflect in the built environment and how can a university campus become a driving force of urban progress?

The building complex comprising ’Bau 5’ was built between 1956 and 1959 on the university campus predominantly with prefabricated reinforced concrete and its characteristic vertical facade structure. Dominant columns in exposed concrete are alternating with a filigrane and non-load-bearing facade grid, load-bearing brick walls for interior corridors and solid flat or ribbed concrete ceilings make Building 5 a typical representant of its time and thus an exemplary object of study for the renovation and addition of a storey. This prototypical nature of the existing building paves the way for a later portability of the concept and render the project relevant in the context of urban redensification on a larger scale.

● Get to know the team

default img

● © coLLab | SDE 21/22

The texts were written by the teams themselves and will be updated during the competition.

Contact

Prof. Jan Cremers, Faculty Advisor
Lukas Fischer, Student Team Leader
Email: sde21@hft-stuttgart.de

links

Website: collab.hft-stuttgart.de

Instagram: @hft_coLLab

Instagram: coLLab

downloads

Press kit
Press kit
images

coLLab ● Stuttgart, Germany