Lungs of the City ● Pécs, Hungary

Lungs of the City • Pécs, Hungary

Team photo of Lungs of the City

● Team © Lungs of the City / SDE 21/22

● Exterior Render HDU © Lungs of the City / SDE 21/22

University  University of Pécs
Task  Closing gaps, Felsövámház street, Pécs

the team

‘Breathing life back into our cities’ is the motto of the team Lungs of the City. The multidisciplinary team consists of 72 students, PhD students and lecturers from ten countries and twelve disciplines of the University of Pécs. A previous team from the university has already participated in the Solar Decathlon Europe 2019 in Szentendre, Hungary.

the team

● Urban Context © Lungs of the City / SDE 21/22

● Exterior Render Rear View © Lungs of the City / SDE 21/22

● Exterior Render Front View © Lungs of the City / SDE 21/22

the project

Team Lungs of the City draws attention to the problems of the downtown area of Hungary and presents solutions for urban transformation using the city of Pécs in southern Hungary as an example. For this purpose, they address the gaps between buildings in the residential and service blocks around the city. These spaces have great potential but are currently underutilised and left fallow, disrupting the urban fabric and aesthetic appeal of the cityscape.

The team has set out to fill these gaps by creating dynamic and healthy living spaces. Their project is called Re Greened Blocks project, abbreviated RGB project.

 

RGB project = + green energy – emissions x community interaction

The team designed a transitional zone between the heated area and the exterior of the building. This ensures that these spaces are not directly connected, resulting in less heat loss and retained warmth. This also works inversely during the summer to prevent overheating and reduce the need for mechanical cooling systems. To foster the use of passive energy spaces, the building makes use of the natural environment to sustain the energy demands. This is done through the extensive use of greenery, applying sustainable and smart materials, and utilising solar energy. The vegetation aids the overall cooling effect of the building.

The building is compact and airtight to reduce surface area and prevent heat loss during the winter months. Solar panels on the roof and on the façade system allow utilising the sun’s energy, reducing the building's overall energy consumption. From the street, the green façade acts as a filter zone, purifying the air coming into the building by eliminating dust and dirt. The greenery also helps to reduce noise levels. balances out the humidity and provides a small habitat for friendly organisms.

By using recycled, renewed and natural materials in a variety of design elements, both interior and exterior of the building, the amount of energy and new resources can be reduced. The core of the building contains flexible spaces for community collaboration. A rooftop terrace and garden also multiply community interaction within the living space. The garden is a multi-functional community space that can be used for meditation, food gardening, art, recreational activities as well as a children's playground.

● Exterior Render HDU © Lungs of the City / SDE 21/22

● Interior Render HDU © Lungs of the City / SDE 21/22

● Interior Render HDU © Lungs of the City / SDE 21/22

please visit the team’s website for more information about the project, and check social media for the latest updates!

Contact

Dr Tamás Kondor, Faculty Advisor
Email: kondor.tamas@mik.pte.hu

Phone: +36 630 290 1438

 

David Ojo, Project Manager
Email:
Ojoarchdavid.ojo@mik.pte.hu

Phone: +36 630 670 273 8557

 

Hajnalka Juhász, Project Architect
Email: hjuhasz91@gmail.com

Phone: +36 630 271 8087

social media

Facebook: Lungs-of-the-City

Instagram: lungs.of.the.city

downloads

Lungs of the City ● Pécs, Hungary