All teams & projects

MIMO ● Dusseldorf, Germany

● Projectvideo

Teamphoto of MIMO

● Team © MIMO | SDE 21/22

The logo of MIMO
University ● Hochschule Düsseldorf, University of Applied Sciences
task ● Renovation and Addition of storey, Mirke district, Wuppertal

About the team

Six faculties and the Institute for Sustainable Urban Development (In-LUST) are involved in the interdisciplinary team. The team currently consists of 40 students and nine professors from six different faculties, supported by other professors, academic and student staff, the HSD workshop team and above all partners. Planning and ideas come together in the Faculty of Architecture, where the concepts for Design Challenge and House Demonstration Unit (HDU) are developed and the subsequent construction is coordinated.

The model of MIMO

● © MIMO | SDE 21/22

The model of MIMO

● © MIMO | SDE 21/22

our motivation

Team MIMO of Hochschule Düsseldorf – University of Applied Sciences (HSD) is facing the competition with the new urban profile with the motto «Minimal Impact – Maximum Output». It means that implemented techniques and concepts have to add value to the location and create maximum benefit with minimal intervention.

Students from the Faculty of Social Sciences and Cultural Studies have studied the clientele of the Mirke district and contribute their thoughts to the planning of the apartments. Members of the Faculties of Mechanical and Process Engineering as well as Electrical Engineering and Information Technology develop strategies for energy supply and load management. Supported by students of the newly added Faculty of Design, the team prepares the concepts and transfers them to public relations, via its website, as well as Facebook and Instagram.

our motivation

default img
‘We are currently feeling very clearly how sensitive our planet is. But also, how grateful for any protection. We see sustainable and circular building as an indispensable turning point in architecture.’

● Minimal Impact – Maximum Output

A concept model of MIMO

● © MIMO | SDE 21/22

A concept model of MIMO

● © MIMO | SDE 21/22

A concept model of MIMO

● © MIMO | SDE 21/22

Project description

Construction sites that are cast in reinforced concrete on site are a major time factor and require a larger number of employees, as well as a significantly higher volume of transport routes. In order to counteract this and to plan energetically and economically, prefabricated wooden modules are used in our top-up. A module can be prefabricated from planning to execution in such a way that it can be delivered directly to the construction site by a truck.

The wooden modules are stacked on top of each other in such a way that living space, as well as the common room, is created. In addition, there are the common modules, which generally serve as washrooms and cold rooms with a shared kitchen. The mix of residents from old to young and the student apartments on the top floor of the living area, a mix of individuals is formed in all areas of residence, who find each other again and again on the paths around their apartments. Special quality of stay offers the seating steps stairs in the south adjacent to the planted firewall, as well as the roof terrace with Urban Gardening.

The entire building can be accessed by a staircase, as well as an elevator on the north side of the building. The entire structure, including the stair core, is surrounded by a climate cover and closes with the fire wall in the east. In this way, there are private retreats in the modules and semi-private common areas in the zones between the climatic shell and wooden modules. A semi-public greenhouse will also be built on the roof, which will provide the residents with their own vegetables.

The facade is an elementary part of the design, as it forms a functional shell around the modules. Both the roof and the facade are covered with photovoltaics. The facade consists of movable glass slats that can be adapted to different situations. For example, the slats are tilted in summer to adapt to the steeper light of the season and to be ventilated and act as sun protection to prevent heat accumulation. The same applies to the roof, which can be opened to prevent heat accumulation. Even night aeration on hot days is conceivable. The opposite effect is desired for winter. Solar gains should be trapped in the shell and activate the heat storage mass of the solid wood walls. For this purpose, the slats remain closed. In this way, a buffer layer can be created, which forms a climate zone around the housing modules, which is warmer than the outside air in winter.

● Get to know the team

The texts were written by the teams themselves and will be updated during the competition.

Contact

Prof. Dr-Ing. Eike Musall M.Sc.Arch, Faculty Advisor
Email: solardecathlon21@hs-duesseldorf.de
Phone: +49 211 4351-3027

links

Website: mimo-hsd.de

Facebook: @HSD Mi-Mo

Instagram: @hsd.mimo

downloads

Press kit
images

MIMO ● Dusseldorf, Germany