All teams & projects

team RoofKIT ● Karlsruhe, Germany

● Projectvideo

Teamphoto of RoofKIT

● Team © RoofKIT | SDE 21/22

Logo of team RoofKIT.
University ● Karlsruhe Institute of Technology
Task ● Renovation & addition of storey, mirke district, Wuppertal

About the team

RoofKIT is an interdisciplinary team of architects, designers and engineers. Intensive collaboration between student team members, professors and supporting firms enriches our competition entry. A student core team is responsible for the project management and the coordination of different professions. As supported by our university, the Karlsruhe Institute of Technology, RoofKIT brings together students and lecturers from many different courses of studies.

default img

● © RoofKIT | SDE 21/22

default img

● © RoofKIT | SDE 21/22

Our motivation

As the building sector has 50 % of the primary energy consumption worldwide and uses 50 % of the primary raw materials, there is no possibility to go on as always. Something has to change, and team RoofKIT will make proposals how to shift towards a sustainable building sector.

Therefore, one main aspect is the conversion of the common linear to a new circular economy. Developing innovative constructions and rethinking the usage of materials dominate our working process. Our project will raise other planner‘s and in general the society‘s awareness of sustainability and renewable energies. These aspects are not confined to new buildings, but also include dealing with existing structures, which leads to an improvement in terms of energy consumption and urban integration and thereby enhances longevity. Creating sustainable and renewable buildings is our passion, because: We want to change the world! To put it roughly…

Our motivation

default img

● Photomontage addition of storey …

default img

● … Café Ada, Wuppertal

© RoofKIT | SDE 21/22

Project description

In the chosen urban situation renovation & additon of storey, RoofKIT does not only create new living space by topping up the existing structure of Café ADA. Instead the historic building becomes an integral part of the design concept. The current utilisation as café, ballroom and accomodation will be strengthened by giving them additional spaces. The ball room is shifted one floor upwards to the newly-created urban gap, which forms a transition between the existing structure and the extension. Due to the visible strucure and a glass facade, the ball room is now connected to the urban context. The space thus gained on the second floor is used to establish accommodation for international artists and visitors. Built-in windows will be energetically improved by a second layer of windows from the urban mine.

Crossed wooden trusses span the entire length of the building and rest on an outer circumferential truss in the urban gap. Prefabricated wooden modules are mounted to a truss girder on one side and rest on the external truss in the gap or the subjacent module on the other side. This allows a quick installation on the construction site.

In Germany the average number of persons per household is dropping constantly, resulting in an increasing consumption of average living space, which inevitably leads to a higher waste of resources. To counteract this effect, the extension applies a concept of shared spaces to reduce the provided individual space, while still maintaining a high comfort. The private living units are arranged around an atrium in joint use. Between the apartment modules, there are commonly used rooms as laundry cafés, a library and a sound lounge. The modular living units address the different needs of residents in a variety of living situations, including students, families and senior citizens living together in social mix.

By topping-up an existing structure, the ratio between conditioned floor area and allocatable photovoltaic area is worsen. Thus, special attention has to be paid on reducing the energy consumption. Battery storage in the building and electric vehicles shift power from daily generation surplus periods to ones with low solar radiation.

A compact house demonstration unit developed from the south-western part of the top floor shows outstanding sustainable design solutions, especially in terms of space efficiency. The unit consists of three modules with a central core, which bundles all technical installation, as well as the kitchen and the bathroom. Besides, a functional wall with foldable furniture, a wardrobe and new storage is added as an additional layer to the eastern wall. Thus, the freely usable space of the unit remains nearly the whole net floor area. A northern skylight provides uniform lighting and high visual comfort.

● Get to know the team

The texts were written by the teams themselves and will be updated during the competition.

Contact

Prof. Dirk E. Hebel, Faculty Advisor
Email: hebel@roofkit.de
Phone: +49 721 608-42167

links

Website: roofkit.de

Facebook: @roofkit.de

downloads

Press kit
images

RoofKIT ● Karlsruhe, Germany