All teams & projects

MI-MO ● Dusseldorf, Germany

University ● Hochschule Düsseldorf, University of Applied Sciences
task ● Renovation and Addition of storey, Mirke district, Wuppertal

● Team © MI-MO | SDE21

The texts were written by the teams themselves and will be updated during the competition.

About the team

We are facing the competition with the motto ‘Minimal Impact – Maximum Output’ (MI-MO). It means that implemented techniques and concepts have to add value to the location and create maximum benefit with minimal intervention. Four faculties (Architecture, Social Sciences and Cultural Studies, Mechanical and Process Engineering, Electrical Engineering and Information Technology) and the Institute for Sustainable Urban Development (In-LUST) are involved in the interdisciplinary team. Support comes from students of the Faculty of Media.

‘Important as it may be to develop a building that uses the most up-to-date energy-efficient technologies it is also as crucial to consider the environment and especially the human factor and the needs of the potential users of the building we construct.’

● Prof. Eike Musall, Faculty Advisor

Project description

Our contribution is based on the following fundamental ideas:

  • Developing a resilient building structure that is exemplary for the topics of densification and affordable and sustainable housing.
  • Establishment of shared areas and infrastructure offers (energy and mobility) within the project to increase the quality of life in the neighbourhood.
  • Involvement of the entire district in the actual building task and, consequently, the understanding of the new building as part of a holistically conceived urban development.
  • Designing a consistently sustainable material and design concept that reduces on-site construction time with a modular approach, pre-fabricated components and the benefits of digital planning and production techniques, minimizing the emissions associated with construction.
  • Careful integration of technical building technologies for using renewable energies on-site and their logical interaction with the building structure or the quarter under the constant consideration of the appropriateness in the field of tension of effort, benefit and (energetic) yield respectively stress of the neighbourhood.
  • Avoiding energy demands as much as possible including an adequate mix of low-tech strategies and appropriate technical options. The use of technological innovation is always balanced against passive measures in the context of sufficiency and the creation of affordable housing.

According to the principle of ‘only build, when using it to improve the location’, the addition of storeys should offer added value to the immediate surroundings and contribute to the sustainable development of the entire city district. Our structural and programmatic solution should involve the importance of the social environment and be based on a corresponding analysis to make the neighbourhood more liveable for the residents. The newly conceived offer of apartments is thought across the district and all generations.

The addition of storey is made by modules that are stacked on top of each other. The offset and rotations of these modules create gaps that are used for access. In addition, these spaces provide common spaces that should be available to all residents of the complex. The modules are individually, as a couple or in a combination of three adapted to the size of the resident and thus offer the optimal living space for different uses. The centre of the modules is a functional core, which includes both bathrooms, kitchens and access roads.

The isometry shows how the new concept of stacking can be implemented statically. The former shed roof of the existing building will be removed. Instead, a new steel carrier grate is placed on the existing structure to guarantee sufficient load-bearing capacity. The modules are statically independent and can be stacked on top of each other. Last but not least, a hanging facade is put over the upper floors.

Key features

From the outside, the extension appears to be covered with a coat of glass and photovoltaics. The individual modules made of beech wood or spruce can be seen through the facade. The cross-laminated timber walls are mechanically pegged instead of glued.

In order to achieve high solar profits, the facade is provided with photovoltaic modules in addition to the roof. For this purpose, thin-film modules are designed as movable slats. The slats can be aligned differently depending on the time of day, heat or fresh air requirements.

The intermediate zone provides a special kind of ventilation. Cold air can enter the intermediate zone because it is not completely closed. As soon as the residential units are to be ventilated, this is done with pre-heated air. The effect is enhanced by integrated window fans with heat recovery, which also ensure constant ventilation of the modules.

A heat pump using geothermal energy heats it. Outdoor collectors transfer the heat generated in the ground to a heat pump via a heat transfer medium (ethylene-glycol-water mixture). This is located on the ground floor of the building. The individual modules are heated by underfloor heating.

Curious to know more?

For more information about MI-MO, please visit the project website.

Contact

Prof. Dr-Ing. Eike Musall M.Sc.Arch, Faculty Advisor
Email: solardecathlon21@hs-duesseldorf.de
Phone: +49 211 4351-3027

follow Mi-Mo

Instagram: @hsd.mimo

MI-MO ● Dusseldorf, Germany