All teams & projects

SUM ● Delft, Netherlands

University ● Delft University of Technology
Task ● Renovation & addition of storey, bouwlust, the hague

● Team SUM © SUM | SDE21

The texts were written by the teams themselves and will be updated during the competition.

About the team

Currently, Team SUM (Symbiotic Urban Movement) consists of 43 students with 15 nationalities and covers six different disciplines within the TU Delft. It is supported by faculty advisors from TU Delft as well as multiple sponsors and stakeholders.

Our motivation

Team SUM aims to craft resource-responsible and resilient neighbourhoods. There are 847,000 tenement flats in the Netherlands, which represent eleven percent of the total housing stock. By addressing this type, we have the opportunity to create a system that can be used across the Netherlands and even Europe. Tackling this type of buildings creates the opportunity to contribute to the environmental task of being energy-neutral in 2050 and to contribute to the Dutch goal of adding one million homes by 2030.

The chosen case study of several tenement flats in Bouwlust in The Hague are seriously underperforming on environmental, social and economic aspects. Therefore, our project aims to tackle these issues, creating net-positive redevelopment, using this to create symbiotic solutions and sustainable habits and providing accommodation for the push pull generation of 20-35-year-olds.

In addition to the focus on modularity, circularity, and sustainability, SUM also looks for solutions that contribute to the urban and social living environment. Creating a community based on new and sustainable habits is an opportunity to create a major impact on our social and environmental footprint. We aim to craft a symbiotic framework which eases accessibility to affordable living, stronger communities and a sustainable built environment.

Our motivation

Project description

Bouwlust is a modernist neighbourhood, which is built up by a repeating stamp of three tenement flats, built in 1956. The addressed apartments are social housing owned by a housing association. At the moment, the flats are at the end of their lifespan; they don’t fit the current needs anymore, and their energy performance is way to low. We aim to tackle these challenges by developing a system consisting of renovating the existing building and adding apartments on top. Our vision on the renovation is to create as much impact as possible with minor interventions, in order to achieve the following goals:

  • Make the project feasible for social housing.
  • Keep the inhabitants inside the apartments during the renovation.
  • Respect the modernist heritage of the buildings.

In order to add new apartments and densify the area, we will add two storeys on top of the building. The top-up won’t only add new dwellings, it will also serve the existing, by creating more energy than it needs and by adding communal spaces that will improve the quality of living for the inhabitants of the existing building. Therefore, it will be a display of the symbiotic relationship between the old and the new.

For the renovation, the goal is to improve the energy performance of the building by insulating the skin. Besides this, we will improve the spatial quality of the existing stair cores, and add elevators on two sides of the building. We won’t change the floorplans of the existing apartments, because it won’t be feasible and our vision is that the inhabitants can stay in their houses during the construction.

In order to support the top-up, we will use a new steel structure in combination with the existing concrete cores. To transfer the load from the top-up to the existing building, we will need an intermediate layer. This will be a steel truss, spanning from core to core in order to minimize the amount of new structure running through the existing building. The layer will be used for installations, but can also be used for the architectural expression of a ‘gap’ between the old and the new.

For the top-up, we want to use a wooden, modular, prefabricated structure. It will be light-weight, easy and fast to build. Because of this, the building time will be very short and therefore we can limit the nuisance for the inhabitants. Next to this, wood is very sustainable because of its CO2 storage. It’s a natural material, and the aesthetics and atmosphere of the material have a positive effect on humans. The circulation of this top-up is provided by the ‘greenhouse gallery’, which will be a 3.5 meter wide space on the south side. This greenhouse gallery will function as a communal space, as well as a space that makes our building sustainable and innovative.

On an urban scale, we will introduce social hubs with open communal spaces. In general, the whole neighbourhood will contain a more diverse and activated local ecology. Our urban mobility plan aims to promote passive and public modes of transport with bicycles taking a prominent role. The longterm goal of the design is to create a society without cars. We envision a world where people only use long-distance vehicles on a ride-sharing basis. By adapting tactics such as these we hope to create a symbiotic breeding ground that leads to affordable living, stronger communities, and a sustainable built environment.

Curious to know more?

For more information about SUM, please visit the project website.

Contact

Danny Westerink, Communications Coordinator
Email: communications@team-sum.com
Phone: +31 642725475

follow SUM

Facebook: @team.sum.tudelft

Instagram: @team.sum

Twitter: @teamsum

LinkedIn: @team-sum

SUM ● Delft, Netherlands